Voor- en nazorg PMU
EXTRA INFORMATIE PMU (PERMANENTE MAKE-UP)
Lees de volgende informatie zorgvuldig door en stel de tatoeëerder op de hoogte indien u twijfelt aan uw geschiktheid om te worden getatoeëerd.
Tatoeëren en het genezingsproces kunnen gepaard gaan met risico's en mogelijke complicaties, zoals aan u is uitgelegd. U krijgt aanwijzingen over nazorg om u te helpen de effecten te minimaliseren.
Het is normaal dat tatoeëren gepaard gaat met pijn, roodheid en zwellingen. Als deze symptomen tijdens het genezingsproces verergeren, kan dit een teken van een infectie zijn en zou u een arts moeten raadplegen.
Sommige complicaties kunnen verband houden met uw gezondheidssituatie. Het is belangrijk voor uw veiligheid dat de tatoeëerder daarvan op de hoogte wordt gebracht. Er kunnen aanvullende voorzorgsmaatregelen nodig zijn.
Tatoeages zijn blijvend en het is mogelijk, afhankelijk van de inkt die is gebruikt, dat ze niet goed kunnen worden verwijderd.
Bij twijfel behoort de behandeling te worden uitgesteld en behoort er medisch advies te worden ingewonnen.
Laat geen tatoeage aanbrengen:
Ø als u zwanger bent of borstvoeding geeft;
Ø als u onder de invloed van alcohol of drugs bent;
Ø op een moedervlek of een litteken dat is overgebleven na het verwijderen van een melanoom.
De volgende omstandigheden of aandoeningen brengen mogelijk een hoger risico van complicaties met zich mee:
Huid:
Huidinfectie ongeacht de locatie en de soort infectie;
Allergieën (geef aan of u een allergie hebt, bijvoorbeeld latexallergie, allergie voor metalen en conserveringsmiddelen);
Huiddelen die beschadigd of abnormaal lijken, waaronder moedervlekken;
Eventuele huidziekten die actief zijn (bijvoorbeeld eczeem, psoriasis);
Huiddelen die onderworpen zijn geweest aan plastische chirurgie of radiotherapie met inbegrip van recente littekens en keloïden (blijkens medisch advies);
Een eerder getatoeëerde plek die nog niet volledig is genezen;
Een plek waar onlangs een tatoeage is weg gelaserd of met een andere methode is weggehaald indien de wond nog niet is genezen.
Algemene aandoeningen:
· hemofilie of een andere stollingsziekte;
· epilepsie, hart- en vaatziekten;
· bekende allergieën, bijvoorbeeld latexallergie;
· diabetes;
· een auto-immuunziekte;
· immunosuppressie en aandoeningen met een gecompromitteerd immuunsysteem;
· sarcoïdose.
Indien een van de bovenstaande omstandigheden of aandoeningen op u van toepassing is en u toch een tatoeage wenst, raadpleeg dan eerst uw arts en vraag advies.
Voorzorg voor de afspraak
Alle PMU behandelingen:
· Drink 24 uur voor de behandeling GÉÉN alcohol en 12 uur van te voren geen koffie of andere cafeïne houdende dranken (Cola, energydrink, zwarte thee). Dit zorgt voor bloeden tijdens de behandeling waardoor het pigment minder goed hecht. Daarnaast kan het de mogelijke zwelling na de behandeling vergroten.
· Neem 24 uur van tevoren geen Aspirine, Ibuprofen, of Naproxen. Paracetamol mag wel.
· Zorg dat je goed uitgerust en gezond aankomt op je afspraak.
Infralash:
· Wimperextension 1 week voor de afspraak laten verwijderen, gebruik van waterproof mascara 1 week van te voren staken. Voor de afspraak de ogen ontdoen van make-up. Let op kleine mascara restjes!
· In het geval van een oogontsteking kan er geen infralash worden geplaatst.
· Pigment migratie: De oogleden bevatten veel adertjes. In zeer zeldzame gevallen kan een adertje springen waardoor pigment in het adertje terecht komt. Dit is geen fout van de PMU artiest. Bij het aangaan van de behandeling behoort dit tot het eigen risico.
Lip Blush:
· Start vijf dagen voor de behandeling met het hydrateren van de lippen. Smeer ze dagelijks in met een vette zalf zoals bepanthene.
· Mocht je velletjes hebben of ruwe lippen, start dan vijf dagen voor de behandeling met het voorzichtig scrubben van de lippen. Dit kan ook door zachtjes met een zachte tandenborstel over je lippen te masseren.
· Let op: Als je lippen te droog zijn of velletjes hebben is het zeer moeilijk om de behandeling te laten slagen. Het kan in dit geval voorkomen dat ik de behandeling moet verzetten tot de juiste voorzorg is genomen.
· Mocht je weleens last hebben van een koortslip, begin dan 7 dagen voor de behandeling met lysine of anti-koortslip tabletten van de huisarts. De behandeling kan een koortslip triggeren. Door te starten met lysine of medicatie voor de koorstlip voorkom je een uitbraak.
Nazorg PMU wenkbrauwen
1. Was uw handen zorgvuldig alvorens de tatoeage te verzorgen
2. Was de tatoeage voorzichtig, alleen met schone handen, koud of lauw water en een hypoallergene milde zeep.
3. Spoel zeep grondig af. Dep de tatoeage droog met een schone handdoek of papieren handdoek, of laat de tatoeage aan de lucht drogen. Niet droog vegen of wrijven.
4. Breng een dun laagje hypoallergene nazorgzalf aan zoals Bepanthene tattoo nazorg zalf.
5. Herhaal stap 1 t/m 4 twee- of driemaal per dag gedurende (2 of 3) dagen. Er ontstaat een zachte, soepele korst die de tatoeage afdekt.
6. Blijf na drie dagen de tatoeage vettig houden met een hypoallergene nazorgzalf totdat de korst volledig is verdwenen. Dek de tatoeage niet opnieuw af.
7. Wanneer de korst volledig is verdwenen, behoort er gedurende (2 tot 3) weken een aantal malen per dag een parfumvrije vocht inbrengende lotion aan te brengen om te voorkomen dat de tatoeage droog wordt.
Tijdens de herstelperiode te vermijden activiteiten:
· Vermijd het nemen van een bad, zwemmen en saunagebruik totdat de tatoeage volledig is genezen. Douchen is aanvaardbaar, overeenkomstig het advies van de tatoeëerder.
· Vermijd gedurende ten minste twee maanden blootstelling aan de zon en kunstmatig zonnen (zonnebank) om zo het risico van abnormale pigmentatie te voorkomen. Als blootstelling aan de zon niet kan worden vermeden, kunnen er zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor worden gebruikt, maar dan alleen op een volledig genezen tatoeage. Een nog niet volledig genezen tatoeage behoort niet te worden blootgesteld aan direct zonlicht en behoort te worden afgedekt. Zonnebrandmiddelen behoren alleen te worden gebruikt op volledig genezen tatoeages.
· Voor het pigmentbehoud van de tatoeage is het aan te raden om -na de volledige genezing- de tatoeage altijd te voorzien van een zonnenbrandmiddel, danwel dagcrème met een hoge beschermingsfactor.
· Verwijder geen korstjes of losse huid tijdens de herstelperiode en vermijd krabben.
Nazorg PMU Infralash
1. Probeer de eerste 7 dagen de ogen droog te houden en bij voorkeur een bril te dragen als je normaal gesproken lenzen in hebt. Lenzenvloeistof kan het pigment lichter maken tijdens het genezingsproces.
2. Maak je ogen de eerste dagen schoon met een lichtvochtig wattenschijfje. Niet te hard wrijven.
Niet met je vingers in/aan je ogen zitten. Gebruik een wattenstaafje om viezigheid eruit te halen.
3. De eerste zeven dagen geen oogmake-up of mascara gebruiken. Wimperextensions mogen pas 6 weken na de behandeling weer geplaatst worden.
Nazorg Lip Blush
Zie nazorg Powderbrows.
Extra: De eerste dag geen pittig en te warm/heet eten. Met een rietje drinken en zoveel mogelijk de lippen droog houden.
Normale tekenen wondgenezing:
· Vochtafscheiding (van heldere of roze vloeistof vermengd met tatoeage-inkt) is een normaal verschijnsel gedurende de eerste dagen.
· Roodheid binnen het getatoeëerde gebied.
· Een lichte zwelling is de eerste uren tot dagen normaal, maar behoort elke dag minder te worden.
· Binnen de eerste 12 h na het tatoeëren kunnen zich koorts of koude rillingen voordoen; als dit aanhoudt of ernstig wordt, behoort het te worden gezien als een teken van infectie en is onmiddellijk medische hulp nodig.
Abnormale tekenen en tekenen van infectie:
· toenemende vochtafscheiding, afscheiding van geelachtige of groene plakkerige vloeistof;
· een onaangename geur;
· toenemende pijnlijke roodheid die zich rond de getatoeëerde plek verspreidt;
· toenemend kloppen en branden in en rond de getatoeëerde plek;
· immobiliteit of problemen bij het bewegen van een ledemaat, vinger, teen of ander lichaamsdeel;
· rode lijnen die zich over de huid verspreiden vanaf de getatoeëerde plek. Dit kan verband houden met bloedvergiftiging. Indien dit wordt geconstateerd, behoort er onmiddellijke medische hulp te worden ingeroepen.
· Hoge koorts of aanhoudende koorts en griepachtige verschijnselen zijn tekenen van ernstige infectie. Indien dit wordt geconstateerd, behoort er onmiddellijke medische hulp te worden ingeroepen.
Hoe te handelen bij een infectie?
· Raadpleeg uw arts of een lokale gezondheidsprofessional. De tatoeëerder behoort ook op de hoogte te worden gesteld.
· Mensen in een hoog-risicocategorie: Mensen met bepaalde aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes, immunosuppressie, enz.) lopen een groter risico op wondinfectie. Zij behoren onmiddellijke medische hulp in te roepen als er zich tekenen van infectie voordoen.
Tekenen van allergie:
Cliënten, met name cliënten met een al bestaande contactallergie voor bepaalde stoffen (bijvoorbeeld nikkel, conserveringsmiddelen, antiseptica en lanoline), kunnen een allergische reactie op de getatoeëerde plek en in de omgeving daarvan ervaren die zich soms over het lichaam verspreidt. Een allergische reactie kan zich binnen een aantal uren, weken, maanden of jaren na het tatoeëren voordoen en kan zich uiten als huiduitslag met roodheid en jeuk, soms blaartjes, en het wondvocht is helder.
Wat te doen als er in de eerste dagen na de behandeling een allergische reactie optreedt?
· Staak het gebruik van alle producten en raadpleeg een arts. Een allergische reactie is moeilijk te behandelen en vergt deskundig advies.
· Meldt de zorg of een probleem aan de tatoeëerder. De tatoeëerder legt de getroffen maatregelen en het gegeven advies vast.